Februari 2022
bekijk in je browser >

REFLECTIES #6

Hallo beste lezer,

zoals de meesten van jullie weten besteden we in Reflecties vanuit verschillende invalshoeken aandacht aan onze relatie met de Aarde en de natuur. In deze editie beginnen we een serie over de rol die onze zintuiglijke waarneming daarbij speelt. En omdat de natuur haar geuren- en kleurenpracht nog even voor zich houdt, leek het ons een goed idee te beginnen met luisteren.

Verder willen we dit jaar ons aanbod uitbreiden met enkele workshops waarin we ons dieper willen verbinden met thema's die ons na aan het hart liggen.
In plaats van de gebruikelijke 2,5 à 3 uur nemen we voor deze themaworkshops rond de 6 uur. Om te beginnen hebben we gekozen voor de volgende drie onderwerpen:

Stilte - De naam zegt het al, hier brengen we een groot deel van de tijd door in stilte met verschillende meditatieve - en aandachtsoefeningen, lopend, staand, zittend, samen en alleen. En omdat stilte een van haar opvallende kwaliteiten is speelt de natuur daarbij een onvervangbare rol. En natuurlijk zal er gelegenheid zijn voor uitwisseling van inzichten en ervaringen.

Ons Lichaam Onze Aarde - Hier kun je jouw persoonlijke relatie met de natuur onderzoeken. Hoe ervaar je jouw relatie met de Aarde? Waar voel je afstand, afgescheidenheid? Hoe ervaar je je betrokkenheid, en hoe geef je die vorm in je dagelijks leven? We willen dit op een intuïtieve en experimentele manier onderzoeken, met een vanzelfsprekende gelegenheid voor dialoog.

Kijken en Zien - Onze aandacht wordt steeds dwingender opgeëist door het alom aanwezige beeldscherm. En vaak verdwalen we in dat flikkerende en glanzende spiegelpaleis. Ondersteund door aandachtsoefeningen en de eenvoud die de natuur eigen is, onderzoeken we verschillende manieren van kijken en hoe dat ons zien en zijn beïnvloedt. Tekenen, fotograferen, of het maken van een mandala zijn manieren om dat proces te ondersteunen en zichtbaar te maken. Aan het eind nemen we de tijd om onze ontdekkingen in woord en beeld te delen met elkaar.

We komen in de volgende Reflecties met concrete data voor deze workshops. Nog even geduld dus.

En we zijn natuurlijk heel benieuwd wat jij van dit nieuwe aanbod vindt. Sluit het aan bij jouw interesse? Kun je je voorstellen dat je een keer meegaat? Is er een thema wat je graag in ons aanbod zou zien?
Zoals je van ons gewend bent is alle feedback welkom. Maar dat geldt nu in het bijzonder. En we zijn je daar nu al dankbaar voor!
Stuur je bericht naar: [email protected]

Voor nu wensen we je veel lees- en kijkplezier en hopen je gauw (weer) te ontmoeten.

In verbondenheid, Martin

VERDER IN #6

- Opening
- Luisteren en Stilte
- U-turn
- Mijn Boom en Ik
- Liefdesbrief aan de Aarde
- Agenda
IMG_20201206_152325 UIT

LUISTEREN EN STILTE


Ik zit achter mijn bureau en wil mijn eerste bijdrage schrijven aan de eerste Reflecties van dit jaar. Er gaat van alles door me heen, maar mijn gedachten vliegen alle kanten op en ik voel me onrustig. Ik wil naar buiten. Even aarzel ik, want ik ben al een tijd niet aan schrijven toegekomen. Ondanks dit plichtsbesef heeft mijn behoefte aan frisse lucht, ruimte en stilte de overhand. En ik weet dat als ik straks met een opgefrist en leeg hoofd weer terugkom, ik de woorden makkelijker zal vinden.

Ik ga naar mijn favoriete plek in de duinen. Bij het toegangshek besluit ik mijn speciale aandacht te geven aan luisteren. Ik wandel door en laat de stemmen en de drukte van de straat achter me. Het wordt stiller om me heen, ik ontspan en begin een weldadige rust te ervaren. Dit is wat ik noem de eerste vorm van stilte, die vooral bepaald wordt door de afwezigheid van geluid.

In mijn hoofd is er nog wat geroezemoes van gedachten die gehoord willen worden en de ruis van naijlende mentale activiteit. Langzaam komen mijn oren op adem. Een windvlaag blaast de mistflarden uit mijn hoofd. En dan ... hoor ik een andere stilte, de stilte van de bomen, het landschap, de natuur.

Die dringt langzaam door in mijn wezen en ontmoet de stilte van binnen. Na zo een tijdje gelopen te hebben kom ik bij een groep dennen, een mooie plek om te stoppen. Ik ga zitten en luister naar het ruisen van de wind in de boomtoppen. En daar ontmoet mijn luisteren de stilte die overal en altijd in de achtergrond aanwezig is.

IMG_20211211_142006 - uit 1200+

Wat een zegen dat de Aarde en haar natuur er altijd is, en mij steeds weer op adem laat komen in haar stille omarming. Ik, wij allemaal, wandelen altijd in stilte, maar het lawaai en geklets maakt ons vaak doof.

Ik loop weer door het hek. Op weg naar huis beland ik in een file, overal drukte maar binnen is het stil.
U download
May your listening be attuned
To the deeper silence
Where sound is honed
To bring distance home

Fragment van het gedicht 'For the Senses'
John O'Donohue (dichter, priester, filosoof)

MIJN BOOM EN IK

In deze aflevering onderzoekt het horizonverbredende programma Metropolis (VPRO/Human) hoe het zit met de liefde voor bomen in de wereld.

Je ontmoet de Indiase familie Kesharwani die hun huis om een enorme peepalboom heen heeft gebouwd, omdat ze geloven dat er miljoenen hindoegoden in de boom wonen.
En je gaat langs bij Fernando uit Costa Rica die de natuur zo erg miste, dat hij de stad de rug heeft toegekeerd en zo vaak als hij kan naar zijn lievelingsboom in de jungle gaat. Vanaf zijn zelfgemaakte nest op vijfenvijftig meter hoogte kijkt hij heel anders naar de wereld.
En in Ethiopië zijn ze dol op de ensetboom, die een enorm belangrijke bron van voedsel is. Van deze 'boom tegen honger' wordt werkelijk alles gegeten.

bekijk mijn boom en ik >

BOMEN deel 5

IMG_20211230_135954 - uit 1200+

LIEFDESBRIEF AAN DE AARDE


Recent is de Zen leraar, monnik, schrijver en activist Thich Nhat Hanh overleden. Om hem te eren delen we hier een fragment uit zijn boek Liefde voor de Aarde. Een meditatie die uitnodigt tot een intieme dialoog met onze planeet.

Lieve Moeder Aarde,

Ik buig mijn hoofd voor u terwijl ik diep kijk en erken dat u in mij aanwezig bent en dat ik een deel van u ben. Ik ben uit u geboren en u bent altijd aanwezig en biedt me alles wat ik nodig heb voor mijn voeding en groei. U gaf mij geboorte en alles wat ik nodig heb om mezelf te voeden. U geeft mij frisse lucht om te ademen, helder water om te drinken, gezond eten om mezelf te voeden, en kruiden om mezelf te genezen als ik ziek ben.

U bent een levend ademend wezen, de grote Aarde, die prachtige blauwe planeet. U bezit het grote vermogen om alles te ontvangen, onder uw hoede te nemen, en alles te transformeren. De tijd staat u daarin bij en u zult dit werk hoe dan ook op u nemen, al gaat het miljoenen jaren duren.

U bent de Moeder van alle soorten die op aarde leven - of hebben geleefd. Elke soort heeft zijn eigen taal, maar als onze Moeder begrijpt u ons allemaal. Daarom kunt u mij vandaag horen terwijl ik mijn hart voor u open en mijn gebed aanbied.

Lieve Moeder, u bent aanwezig in elke cel van mijn lichaam. Mijn fysieke lichaam is uw fysieke lichaam, en net zoals de zon en de sterren in u aanwezig zijn, zijn ze ook aanwezig in mij. U bent niet buiten mij en ik ben niet buiten u. U bent meer dan mijn omgeving. U bent niets minder dan mezelf.

Soms vergeet ik dat. Verdwaald in de verwarring en zorgen van het dagelijks leven, vergeet ik dat mijn lichaam uw lichaam is. Onbewust van mijn eigen lichaam en de prachtige planeet om en in mij, ben ik niet in staat het kostbare geschenk van het leven dat u me hebt gegeven te koesteren en te vieren.

Lieve Moeder, het is mijn diepste wens te ontwaken in het wonder dat het leven is. Ik beloof mezelf te oefenen om op elk moment aanwezig te zijn, voor mijn leven, de ander en voor u. Ik weet dat mijn ware aanwezigheid het beste geschenk is dat ik u kan aanbieden, degene van wie ik houd.

AGENDA

Hieronder onze agenda voor de komende 2 maanden. Meer informatie en kaartjes vind je op onze website >

SINT JANSBERG, PLASMOLEN (NIJMEGEN)
Zondag 20 Februari, 09.30 tot 12.00
IMG_20201019_134438 - 600
GAASPERPARK, AMSTERDAM
Zaterdag 26 Februari, 09.30 tot 12.00
IMG_20201210_151755 - 240
KENNEMERDUINEN + STRAND, OVERVEEN
Zaterdag 5 Maart, 15.30 tot 18.30
Bosbaden Kennemerduinen Strand - Forest Bathing Nederland
WATERLEIDINGDUINEN, VOGELENZANG
Zaterdag 19 Maart, 10.00 tot 13.00
IMG_20200919_174026 - 400
SINT JANSBERG, PLASMOLEN (NIJMEGEN)
Zaterdag 2 April, 09.30 tot 12.00
IMG_20201019_134438 - 600
NATUURPARK WOLFSLAAR, BREDA
Zondag 3 April, 14.00 tot 16.30
Bosbaden / Shinrin Yoku Breda - Forest Bathing Nederland
We hopen je binnenkort (weer) op een van onze workshops te ontmoeten. Ga voor meer informatie en kaartjes naar de agenda op onze website >

LAAT HET ONS WETEN

Als lezer kun je bijdragen aan de kwaliteit van deze nieuwsbrief. Stuur ons je suggesties, ideeën of kanttekeningen. Alle feedback is welkom.
Stuur je bericht naar: [email protected]

En heb je deze nieuwsbrief via een omweg ontvangen en ben je nog niet geabonneerd, schrijf je dan nu in. Wij zorgen er dan voor dat het volgende nummer ook op jouw virtuele deurmat valt!


Voor meer informatie over bosbaden, wie wij zijn, wat we doen, de agenda en de mogelijkheid een kaartje te kopen voor deelname aan komende activiteiten, ga naar onze website: forestbathingnederland.nl
© 2022 Forest Bathing Nederland /
Martin Thomas - tekst en fotografie, tenzij anders vermeld.

Email Marketing Powered by MailPoet