Wat is Bosbaden / Shinrin-Yoku

WAT IS BOSBADEN EN WAT ZIJN DE EFFECTEN OP ONZE GEZONDHEID EN ONS WELZIJN

Ontstaan Bosbaden / Shinrin-Yoku in Japan

Bosbaden is zo'n veertig jaar geleden in Japan ontstaan. Daar heet het Shinrin-Yoku, wat we kunnen vertalen als: "Ontspanning die ontstaat door je onder te dompelen in de atmosfeer van het bos." Mooi! Wij kiezen voor een iets ruimere benadering: "Bosbaden nodigt ons uit ons verbonden zijn met de natuur opnieuw te ervaren."

Remedie voor Stress

De strikte sociale normen en veeleisende arbeidsomstandigheden veroorzaken veel stress in de Japanse samenleving. Op zoek naar een remedie ontdekten wetenschappers de positieve effecten van Bosbaden. Het heeft een weldadige invloed op onze gezondheid in het algemeen, en in het bijzonder op stress gerelateerde klachten.

Diepe ontspanning

Ook wij ervaren vaak stress in onze drukke levens met zijn deadlines, volle agenda's en sociale verplichtingen. Daardoor is er vaak weinig tijd om echt tot rust en tot onszelf te komen. Dan is bosbaden een verademing. Een effectieve manier om diep te ontspannen en onszelf meer te gaan voelen.

Tot jezelf komen

Bosbaden kan ook dienen als een spiegel die ons uitnodigt om te reflecteren. Waarna we de wereld en de mensen om ons heen weer met een open, frisse blik opnieuw kunnen zien. En we met meer begrip en vriendelijkheid met elkaar kunnen omgaan; thuis, op ons werk, in het verkeer, of in de supermarkt. 

Bosbaden Shinrin Yoku - Kennemerduinen
Bosbaden Kennemerduinen Strand - Forest Bathing Nederland
quote-1

"Bosbaden is een heel nieuwe manier van in de natuur zijn. Het brengt me uit mijn hoofd en in mijn lichaam. Ik voel me nu los, open, en blij."

(Evelien)

BOSBADEN IS ONZE VERBONDENHEID MET DE NATUUR ERVAREN

Bosbaden is onze verbinding met de natuur ervaren. Door ons onder te dompelen in haar atmosfeer. Zodat we de pure en soms rauwe schoonheid, stilte, en vitaliteit gaan ervaren. En ontdekken dat die ook in ons leeft.

Tijdens een Bosbad-sessie word je uitgenodigd deel te nemen aan een aantal op mindfulness gebaseerde oefeningen. Het doel daarvan is je dagelijkse beslommeringen even te laten voor wat ze zijn en door je zintuiglijke waarneming je volledige aandacht te schenken aan de omringende natuur.


De opbouw van een bosbad wandeling is heel flexibel maar heeft ook een aantal vaste elementen:

Vertragen

Vertragen van je gehaastheid en je neiging om verder te willen. Door langzaam te bewegen en regelmatig stil te staan. Er is geen einddoel dat bereikt moet worden.

Loslaten

Loslaten van je dagelijkse beslommeringen, door met aandacht al je zintuigen te openen voor de omringende natuur. Wat ervaar je, wat neem je waar als je met aandacht luistert, kijkt, ruikt, proeft en aanraakt.

Ontmoeten

Ontmoeten van de natuurlijke omgeving in haar vele verschijningen. Ontspannen en nieuwsgierig naar wat zich aandient. Het ruisen van de wind door de bladeren, de warmte van het zonlicht, regendruppels op je gezicht, de geur van dennennaalden, het geluid van kabbelend water, ...

Integreren

Tijdens de wandeling stoppen we af en toe om onze ervaringen te delen. Iedereen krijgt dan de gelegenheid om de eigen beleving en verwondering te delen met de andere deelnemers. Daarmee wordt het Bosbaden voor iedereen een nog rijkere ervaring. Alles is welkom, niets moet.

 

Kijk in onze agenda voor komende evenementen.

POSITIEVE EFFECTEN VAN BOSBADEN OP ONZE GEZONDHEID

Internationaal is er de laatste decennia veel onderzoek gedaan naar de invloed van Bosbaden op onze gezondheid. Steeds blijken daaruit de positieve effecten op onze fysieke, emotionele en psychische gezondheid.

De belangrijkste bevindingen:

  • Versterkt imuunsysteem en zenuwstelsel

  • Vermindert stress gerelateerde klachten

  • Verlaagt te hoge bloeddruk

  • Werkt stabiliserend op bloedsuikerspiegel

  • Versnelt herstel bij ziekte

  • Verhoogt vermogen om aandacht te focussen en creatief en oplossingsgericht te denken

  • Verhoogt algemeen gevoel van welzijn

  • Versterkt het gevoel van verbondenheid en deel zijn van een groter geheel

  • Versterkt het bewustzijn mede verantwoordelijk te zijn voor het welzijn van alle leven op aarde

error: Content is protected !!
Scroll naar boven