Juli 2021
bekijk in je browser >

REFLECTIES #4


Ook al wordt de noodzaak tot ingrijpende veranderingen in onze manier van leven in steeds bredere kring gevoeld, daadwerkelijk komen er slechts moeizaam en traag echte veranderingen op gang. De regering, de politiek, en het bedrijfsleven zijn vooral bezig met tijdrekken. Daarom willen we in deze nieuwsbrief onze aandacht richten op enkele ontwikkelingen die ons hoopvol stemmen.

Natuurbeleving in brede zin kan zich verheugen in de aandacht van een steeds groter publiek. (Dat heeft in ons dicht bevolkte land natuurlijk een keerzijde maar dat laten we hier voor wat het is.) Een mooi voorbeeld is de toekenning van de Prins Bernard Cultuurprijs aan IVN Natuureducatie. Een stukje uit het juryrapport: "Voor veel mensen biedt een groene leefomgeving troost, rust, inspiratie en trouwens ook gezondheid. [...] Het IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond en belangrijk natuur is." Gefeliciteerd IVN!

En wat te denken van al die boeken die ons sinds enkele jaren aansporen om te gaan wandelen. Intussen genoeg om een hele boekenkast mee te vullen. Hier een greep uit recent verschenen titels: Wandelen, een filosofische gids; Ode aan het wandelen; Gezond wandelen, praktisch handboek; Had je nog willen wandelen; Levenspaden, over wandelen en onderweg zijn; Wandelen buiten de stad; Wandelen in de binnenstad; Wandelen met Cruijf; Wandelen met passie, een eindeloos stappenplan; ... En voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan deze trend.

Om dat allemaal in goede banen te leiden, willen maar liefst 17 organisaties onder de naam ‘NL Buiten’, samen met het Rijk en andere overheden, een plan maken voor een Wet van Overpad. Naar Engels voorbeeld moeten landelijke gebieden toegankelijker worden voor recreanten. Om zo het stedelijk groen en natuurgebieden te ontlasten.

'De menselijke natuur' is de titel van een zomerserie op de radio van OVT. In acht wekelijkse afleveringen wordt steeds een boek besproken dat volgens de makers ons natuurbeeld heeft bepaald. Aan de orde komen existentiële vragen, ingegeven door actuele onderwerpen als klimaatcrisis, biodiversiteit, en plastic soep. In de eerste aflevering van 11 juli ging het over het oude taoïstische geschrift Zhuangzi, en op 18 juli staat Der Nature bloeme van Jacob van Maerlant op het programma. (NPO radio 1 van 10.00 tot 12.00)

En dan een heel indrukwekkend initiatief rond de klimaatverandering - een term trouwens die verhult waar het werkelijk om gaat, n.l. een klimaatcrisis. Het project Drawdown. Paul Hawken is de drijvende kracht achter dit project en dit is wat hij daarover zegt:
"Dit is een uniek moment in de geschiedenis van de mensheid. We hebben een verbazingwekkend moment van waarheid gecreëerd. De klimaatcrisis is geen wetenschappelijk probleem. Het is een menselijk probleem. De ultieme kracht om de wereld te veranderen ligt niet in technologieën. Om de opwarming van de Aarde te keren, is verbinding en wederkerigheid nodig. Gebaseerd op eerbied, respect en mededogen - voor onszelf, alle mensen, en al het leven."

Een belangrijk en veelomvattend project dat onze aandacht meer dan verdient en waarover later in deze Reflecties meer.

En tot slot, ook bosbaden mag zich verheugen in een groeiende belangstelling. Steeds meer mensen weten ons te vinden. Afgelopen week zijn we benaderd door journalist Kirsten Dorrestijn. Zij gaat eind Augustus met ons bosbaden en over haar ervaring een artikel schrijven voor de zaterdag bijlage van het Parool. Fantastisch!In verbondenheid, Martin

VERDER IN #4

- Bosbaden met Blend
- Einde van de klimaatcrisis in één generatie
- Nature is the air of life
- Bomen - deel 3
- Agenda

BOSBADEN MET BLEND

Vorige week hebben we een introductie in Bosbaden gegeven aan een groepje deelnemers van Blend Academy Amsterdam.

Blend is een organisatie waar jong volwassenen ondersteuning krijgen bij het vinden van hun plek in de samenleving. Blend doet dat door het aanbieden van leerstages, trainingen en workshops. Ze werken daarbij samen met trainers en coaches die bereid zijn vanuit ideële motieven hun diensten kosteloos aan te bieden. Daar werken wij graag aan mee. Het volgende verslagje is van een van de deelnemers.

"In het begin vond ik het heel confronterend, langzaam met alleen maar saaie planten. Ik ben altijd op zoek naar meer en meer prikkels. Maar langzaam begon ik heel boeiende dingen te zien. Ik heb ontdekt dat ik heel veel mooie, gezonde prikkels in de natuur kan vinden en dat ik niet bang hoef te zijn mij daar te vervelen. Door het bosbaden voel ik mij nu veiliger in mijzelf.”

IMG_20210510_161531 - uit2

EINDE VAN DE KLIMAATCRISIS IN ÉÉN GENERATIE

Project Drawdown biedt een visionaire nieuwe benadering van klimaatverandering. Een die gerechtigheid, klimaat, biodiversiteit, rechtvaardigheid en menselijke waardigheid verweeft tot een naadloos weefsel van actie, beleid en transformatie. Die de klimaatcrisis in één generatie kan beëindigen.

Drawdown is de term die gebruikt wordt om aan te geven waar in de toekomst de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer niet langer toeneemt en begint te dalen. Om de daarvoor noodzakelijke wereldwijde verandering teweeg te brengen, is een wijdverbreid bewustzijn en begrip van klimaatoplossingen van vitaal belang. Het vereist een nieuwe generatie die samenkomt om de opwarming van de aarde te keren.

Paul Hawken is activist, auteur en ondernemer, die zijn leven heeft gewijd aan ecologische duurzaamheid en het veranderen van de relatie tussen bedrijfsleven en milieu. Hij is de oprichter van project Drawdown, een samenwerkingsverband van 200 onderzoekers en adviseurs om de honderd meest effectieve oplossingen te modelleren die de opwarming van de aarde kunnen keren.

Als je geïnteresseerd bent in een hoopvol perspectief op de toekomst van mens en planeet, gebaseerd op een integrale visie en solide wetenschappelijk onderzoek, laat je dan inspireren door de verrassende inzichten die in deze korte video worden gepresenteerd. (duur 12 min.) Voor een Nederlandse ondertiteling ga je onder in het menu naar instellingen (het wieltje), daar kies je automatisch vertalen, en vervolgens Nederlands. Het is niet perfect maar je komt er een heel eind mee. Ik wens je veel inspiratie. Bekijk de video >

Wil je je verder verdiepen: Drawdown website

hawken-drawdown

NATURE IS THE AIR OF LIFE

Ook kunstenaars en musici (her)ontdekken de heilzame kracht van de natuur.
Voor het jazztrio Mudita, dat bestaat uit trompettist Koen Smits, pianist Sjoerd van Eijck en zangeres Sanne Rambags is dat zelfs de normaalste zaak van de wereld. Zij maken verstilde sferische muziek met de natuur als inspiratiebron. Zangeres Sanne Rambags daarover: "Voor mij blijft het een genot om te zien wat de aarde ons geeft."

Nature is the air of life > is een prachtig nummer van hun eerste album Listen to the sound of the forest, waarmee ze meteen een Edison wonnen.

BOMEN - DEEL 3

Het begon in 2009 met Todd Bol uit Wisconsin (V.S.), die het zonde vond om een oude garagedeur bij het grofvuil te zetten.

Ter nagedachtenis aan zijn overleden moeder maakte hij er een kastje van, dat met enkele weggeef-ruilboeken erin de eerste 'Little Free Library' werd.
En zoals je waarschijnlijk weet, daar bleef het niet bij. Het was het begin van een wereldwijde rage. De minibieb voorziet blijkbaar in een grote behoefte. Een plek waar niet alleen boeken worden geruild, maar waar buurtbewoners elkaar ontmoeten. Een plek van verbinding, delen en bewust omgaan met beperkte middelen. In tijden van isolement en Amazon een mooi voorbeeld van hoe het ook kan.

In Ruurlo vinden boeken - na een omzwerving die begint bij de boom in het bos en via papierfabriek, drukpers, boekhandel en huiskamer - weer een thuis in de Bruilboom. Waar zo ook een prachtige bezielde boomstam wordt geëerd met een centrale plaats in de gemeenschap.

Bibliotheek Ruurlo-uit
(fotografie Roel Siebrand)
U download
“de Bomen zijn onze longen, de Rivieren onze bloedsomloop, de Lucht onze adem, en de Aarde ons lichaam."

Deepak Chopra (schrijver)

AGENDA

We kunnen weer met grotere groepen tot max. 8 deelnemers op pad. Hieronder de Bosbaden die we voor de komende weken gepland hebben.

WATERLEIDINGDUINEN, VOGELENZANG
Zondag 1 Augustus van 09.30 tot 12.30
IMG_20200919_174026 - 600+
NATUURPARK WOLFSLAAR, BREDA
Zondag 8 Augustus van 09.30 tot 12.00
IMG_20210510_153618 - 400
SINT JANSBERG, PLASMOLEN (NIJMEGEN)
Zaterdag 14 Augustus, 14.30 tot 17.00
Workshop Bosbaden - Sint Jansberg, Plasmolen
KENNEMERDUINEN + STRAND, BLOEMENDAAL
Woensdag 18 Augustus, 19.00 tot 22.00
Bosbaden Kennemerduinen Strand - Forest Bathing Nederland
GAASPERPARK, AMSTERDAM
Zaterdag 21 Augustus van 09.30 tot 12.00
Bosbaden Gaasperpark - Forest Bathing Nederland
We hopen je binnenkort (weer) op een van workshops te ontmoeten. Ga voor meer informatie en kaartjes naar de agenda op onze website.

LAAT HET ONS WETEN

Als lezer kun je bijdragen aan de kwaliteit van deze nieuwsbrief. Stuur ons je suggesties, ideeën of kanttekeningen. Alle feedback is welkom.
Stuur je bericht naar: [email protected]

En ben je nog niet geabonneerd op deze nieuwsbrief, schrijf je dan nu in en wij zorgen ervoor dat het volgende nummer ook op jouw virtuele deurmat valt!


Voor meer informatie over bosbaden, wie wij zijn, wat we doen, de agenda en de mogelijkheid een kaartje te kopen voor deelname aan komende activiteiten, ga naar onze website: forestbathingnederland.nl
© 2021 Forest Bathing Nederland /
Martin Thomas - tekst en fotografie, tenzij anders vermeld.

Email Marketing Powered by MailPoet