Januari 2021

bekijk in je browser >

REFLECTIES #1
Welkom beste lezer,

Hierbij ontvang je het eerste nummer van ‘Reflecties’


De nieuwe 'nieuwsbrief' van Forest Bathing Nederland die we 6 keer per jaar willen versturen. Je ontvangt Reflecties omdat je belangstelling hebt getoond, of deel hebt genomen aan een van onze workshops Bosbaden.

We wilden eigenlijk wachten met het versturen tot we weer met jullie konden bosbaden. Maar dat gaat vanwege Corona nog minstens twee weken duren, en waarschijnlijk langer. Daarom hebben we besloten niet langer te wachten, in de hoop dat deze nieuwsbrief een perspectief biedt dat wijder is dan de vier muren om je heen. En we wilden je aansporen naar buiten te gaan. En dan bij voorkeur niet naar die plaatsen waar iedereen naar toe gaat, maar naar een parkje of een stukje natuur in de buurt, waar het niet zo druk is. Om even bomen en groen te zien, vogels te horen, de wind op je gezicht te voelen, en frisse lucht te happen.

Reflecties maken we omdat we de behoefte voelen aandacht te besteden aan wat raakt aan onze intenties met Bosbaden. Wat we tegenkomen en bij ons een belletje doet rinkelen of waardoor we geïnspireerd worden. Dat doen we meestal zonder commentaar, omdat we vinden dat veel voor zich spreekt. En omdat we jou graag de ruimte laten om je eigen gevoelens en gedachten te volgen.

Onderwerpen die daarbij onze belangstelling hebben zijn: natuur, beleid, milieu, duurzaamheid, welzijn, klimaatverandering, leefstijl, gezondheid, bewustzijn, ... Met voorbeelden uit: wetenschap, media, kunst, literatuur, politiek, film, poëzie, … En we besteden natuurlijk ook aandacht aan onze eigen activiteiten.

Dat wij niet deskundig zijn op alle genoemde terreinen mag duidelijk zijn. We putten uit verschillende bronnen die we betrouwbaar vinden en volgen onze intuïtie. Uitgangspunt is dat wat we presenteren kan bijdragen aan een groeiend bewust-zijn. Van de samenhang en verbondenheid van alle leven op onze dierbare Aarde en onze plaats in dat wonderbaarlijke geheel.

Nieuws, in de gebruikelijke zin is voor ons niet leidinggevend. Daarom gebruiken we het woord 'nieuwsbrief' met enige tegenzin. Maar we hebben nog geen aansprekend alternatief gevonden. Alles wat een interessant uitgangspunt biedt voor reflectie op onze relatie met de wereld en niet de aandacht heeft gekregen die het verdient, is wat ons betreft interessant.

Tegelijkertijd gebeurt er heel veel meer dan waar wij ons van bewust zijn. En de tijd die we kunnen vrijmaken om Reflecties te maken is beperkt. Maar we nemen het serieus. We willen dat jij als lezer bewogen wordt en na het lezen en kijken de wereld om je heen met iets andere ogen kunt zien. En dat je het volgende nummer weer met plezier en aandacht wilt lezen.

Dit klinkt allemaal misschien wat serieus, en dat is het ook, maar we willen het met een opgeruimd gemoed benaderen. Ons adagium: 'It's hopeless, but not too serious'. En omdat ik me serieus heb voorgenomen het kort te houden, stop ik hier en wens je een inspirerende lees- en kijkervaring!

En laat ons weten wat je vindt. En fijn als je deze nieuwsbrief deelt met je vrienden, familie of collega's. Dank daarvoor!

Namens Forest Bathing Nederland, Martin

LETTERS FROM NATURE

'Dear Mr. President. As one of the largest ice caps in the world, please don't forget about us. We are melting. It hurts. We are sad. We are dying. Please do not forget us. Your friend, Ice Cap'

Deze tekst is geschreven door het computerprogramma GPT-3.
Kunstenaar Jeroen van der Most en onderzoeker Peter van der Putten gebruikten
GPT-3 voor hun project 'Letters from nature'. Daarin lieten ze het programma brieven schrijven aan wereldleiders namens ijskappen, gletsjers, koraalriffen en bedreigde eilanden. Het idee daarbij is de natuur zelf een stem te geven en een diepere relatie tussen natuur en mens te creëren. Volgens van der Most kan technologie daarbij intermediar zijn en grenzen overbruggen.

(Bennie Mols - VPRO Gids, 19 dec. 2020)

GEMEENTE MAG ONKRUID WEER MET GIF TE LIJF


Dat heeft de rechter besloten in de zaak die twee bestrijdingsmiddelenfabrikanten hadden aangespannen tegen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarmee is het verbod om in de bebouwde kom landbouwgif te gebruiken van tafel.

(Trouw, 28 nov. 2020)
david-attenborough-a-life-on-our-planet

A LIFE ON OUR PLANET

David Attenborough ken ik als de man die decennia lang prachtige natuur-documentaires heeft gemaakt. Die ons de uitzinnige schoonheid en variatie aan levensvormen heeft laten zien die onze Aarde een thuis biedt.

In zijn laatste film 'A life on our planet' slaat hij echter een heel andere toon aan. Het is het ontnuchterende verslag van een man (93) die op veel plaatsen op onze planeet getuige was van de destructie die wij als mensheid aanrichten. En de rampzalige gevolgen daarvan voor wat hij noemt de 'living world'.

In het laatste deel van de film geeft hij zijn visie op een mogelijke toekomst en hoe we, als we nu doen wat niet langer uitgesteld mag worden, het tij nog kunnen keren.

Samen met mijn vriendin heb ik naar deze film gekeken en halverwege moesten we een pauze inlassen. Om stil te zijn en ruimte te geven aan ons verdriet om wat we zagen. Kijk naar deze film, en laat je raken. Te zien op Netflix en als de bioscopen weer opengaan hopelijk ook daar nog.

Bekijk de trailer >

BOMEN - DEEL 1

"Sinds Rutte I en vooral de onvermijdelijke en ongrijpbare Henk Bleeker, is Staatsbosbeheer een organisatie geworden die geld moet verdienen. Een organisatie die een bos ziet als een combinatie van natuur, vertier – denk mountainbike parcoursen en 4-wheel drive challenges – en opbrengst.

Er zijn kapvlaktes. Er is massale houtoogst. [...] En alles wat een bos echt is, natuur, rust, biodiversiteit, groene chaos en ecologisch herstel, al die zaken hebben geen economische waarde en worden dus zo goed als genegeerd.

Mijn wenskreet zou zijn, zie het bos, elke boom, niet als iets dat ons in de weg staat in ons streven naar groei [/rendement], maar als iets moois, en groots en belangrijks. Voor ons leven. Ons overleven.

IMG_20200614_160716

Aldus Dolf Jansen in zijn column in Vroege Vogels (3 jan. 2021) over de manier waarop de politiek en Staatsbosbeheer met onze bossen omgaan. En daar stemmen wij hartgrondig mee in!

Lees het hele artikel >
U download
"Live in each season as it passes; breathe the air, drink the drink, taste the fruit, and resign yourself to the influence of the earth."

Henry David Thoreau (Amerikaans schrijver, filosoof, natuuronderzoeker)

AGENDA


Vanwege de aangescherpte Coronamaatregelen zijn alle geplande Bosbaden t/m 9 Februari geannuleerd. Wij verwachten dat daarna bosbaden met groepjes van 4 deelnemers weer mogelijk is. Lezers van deze nieuwsbrief houden we op de hoogte.

LAAT HET ONS WETEN

In onze 'nieuwsbrieven' streven we ernaar de inhoud zo interessant, informatief, en inspirerend mogelijk te maken. Als lezer kun je ons daarbij helpen door ons te vertellen wat je ervan vindt. Alle feedback is welkom; kanttekeningen, suggesties, ideeën, vragen, ... En een compliment mag natuurlijk ook.

Laat het ons weten! Stuur een bericht naar: [email protected]

En ben je nog niet geabonneerd op deze nieuwsbrief, schrijf je dan nu in en wij zorgen ervoor dat de volgende ook jouw kant opkomt!


Voor meer informatie over bosbaden, wie wij zijn, wat we doen, en de agenda van komende activiteiten, ga naar onze website: forestbathingnederland.nl

© 2021 Forest Bathing Nederland /
Martin Thomas - tekst en fotografie, tenzij anders vermeld.