December 2022
bekijk in je browser >

REFLECTIES #9

Hallo beste lezer,

Klimaatverandering, of gewoon een wat zachtere herfst?
Nog een paar dagen en dan is het december. En toch heeft de Acacia voor mijn raam nog steeds niet al haar blaadjes laten waaien. En dat voor een boom die dat in het najaar als een van de eersten doet. Het wordt langzaam wel wat kaler, maar ik kan nog steeds genieten van haar wapperende groen en geel. Voor zover ik me herinner was dat nog niet zo lang geleden toch echt anders. Hoe zit dat?

De hel is dat er geen natuur is
Dat is de kop boven de column van Joyce Roodnat in de NRC. Daarin schrijft ze over de tentoonstellingen van twee kunstenaars die beiden werken met de natuur. Giuseppe Penone in Museum Voorlinden, en Jochen Lempert in Huis Marseille.
Ik citeer hier enkele zinnen los van de context waarin ze zijn geschreven, omdat het gevoel van urgentie en zintuiglijkheid dat ik erin proef me aanspreekt:
- "Natuur is leven, geen natuur is dood. Natuur is alles."
- "Na Penone verlang ik naar ongegeneerd besef van de schoonheid van de natuur."
- "Lempert mikt op het verrukte ontploffinkje in je hersenen dat de natuur veroorzaakt."

Bosbaden in Winterschool Drechtsteden
Ieder jaar in november organiseren de Drechtsteden (Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht, ...) voor hun medewerkers de Winterschool. Daarin worden allerlei workshops aangeboden, en dit jaar waren wij uitgenodigd om een workshop bosbaden te verzorgen.
Die was in no time volgeboekt en het verwarmde ons groene hart om te lezen wat deelnemers over hun ervaring vertelden:
- "Terug naar de rust, oog hebben voor de natuur, bescheiden worden en zo één met de natuur, met het universum."
- "Fijn! Bewuster in mijn lijf en in het moment. Ik had graag nog een langer rondje gelopen."
- "In stilte zitten aan het water en zien hoe de herfstblaadjes naar beneden dwarrelen. Heb ik nog nooit zo gezien, zo mooi."
Drechtsteden 1 uit
Agenda Wintermaanden
Zoals de natuur zich in de komende maanden naar binnen keert, gunnen wij onszelf ook de nodige tijd voor rust en bezinning. Dat betekent dat we tijdelijk het aantal workshops wat gaan minderen. Maar voor wie het winterse karakter van de natuur samen met ons wil ervaren, zijn er nog diverse mogelijkheden. Kijk in de agenda en voel je zoals altijd van harte uitgenodigd om met ons mee te gaan.

In verbondenheid, Martin

VERDER IN #9

- Groen en het Brein
- Plant - een hoopvol protest
- U-turn
- Welkom in het Symbioceen
- Agenda

GROEN EN HET BREIN


Forest Bathing Nederland levert op 30 november een bijdrage aan de lezing- en netwerkreeks 'Op de rand van de toekomst'. De avond heeft als thema 'Groen en het Brein', en ik zal geïnterviewd worden over wat bosbaden in deze tijd kan betekenen voor het welzijn van mens en natuur.


'Op de rand van de toekomst' is een programmareeks rondom actuele thema's waarin uitwisseling van kennis, ervaring en inspiratie centraal staat. Een initiatief van de Gemeente Almere in samenwerking met Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool Windesheim, Aeres Hogeschool en Avanti.
Inwoners, ondernemers, beleidsmakers, wetenschappers en studenten bekijken elke aflevering samen een fascinerend onderwerp van alle kanten. Om daarna de dialoog aan te gaan en waar mogelijk allianties te smeden voor verdere uitwisseling of samenwerking.

Andere sprekers op die avond zijn Carina Peek van Hogeschool Windesheim in Almere met haar Urban Innovation Lab en Dinand Ekkel, lector Groene & Vitale Stad bij Aeres Hogeschool.

Voor wie 'Groen en het Brein' wil bijwonen; de avond wordt op 30 november gehouden van 20.00 tot 22.00 uur in de kleine zaal van Kunstlinie, Esplanade 10, 1315 TA Almere. hier kun je je aanmelden >

PLANT - EEN HOOPVOL PROTEST

"Ik vraag me af waarom we eigenlijk onderscheid maken tussen ‘mens’ en ‘natuur’." Aan het woord is zangeres, songwriter en maker van de voorstelling Plant, Nynke Laverman.

"Plant is een hoopvol protest dat gaat over het omgooien van onze manier van denken, over verandering in jezelf. Durven we bekende wegen te verlaten, vertrouwde patronen te doorbreken, de stilte toe te laten? Durven we het even niet te weten?"
De voorstelling Plant is gebaseerd op het album met dezelfde naam dat zij over een periode van een jaar nummer voor nummer liet groeien. Steeds samen met een podcasts die het thema van de specifieke song behandelt. Voor deze podcasts interviewde Nynke Laverman samen met radio- en podcastmaker Lex Bohlmeijer wetenschappers, filosofen en podiumkunstenaars die haar inspireren.


Plant is nog tot 3 december in enkele theaters in het land te zien en horen.
Een nummer van Plant dat mij persoonlijk bijzonder aanspreekt is 'Tree Tree'.
kijk en luister >
U download
“Dankbaarheid en wederkerigheid zijn de valuta van een gifteconomie, en ze hebben de opmerkelijke eigenschap dat ze zich vermenigvuldigen bij elke uitwisseling.”

Robin Wall Kimmerer
(auteur en professor milieuwetenschappen)
Schermafbeelding_20221119_181534
WELKOM IN HET SYMBIOCEEN

Een tijdperk waarin we samenleven met de natuur in plaats van haar kapot te maken, heeft nieuwe woorden nodig. Nieuwe woorden om een nieuw tijdperk gestalte te geven. Dat is de mening van de Australische milieufilosoof Glenn Albrecht.

De belangwekkende aflevering van VPRO Tegenlicht die maandag 21 november werd uitgezonden laat duidelijk zien waar we volgens Glenn Albrecht naar toe moeten. Hij benadrukt dat in het tijdperk waarin wij leven, het antropoceen, de zelfzuchtige manier waarop de mens de natuur exploiteert onherstelbare schade toebrengt. En hij wijst op de noodzaak van een transitie naar het symbioceen. Een door hemzelf bedachte term die een tijdperk aanduidt waarin we onze maatschappij zo inrichten dat de mens, de natuur en technologie in balans naast elkaar kunnen bestaan. Want leven is gemeenschap, op elk niveau, tot in de diepste vezels van het bestaan.

"Welkom in het Symbioceen" online bekijken >

En wil je nog een recente Tegenlicht aflevering zien? In "De Voedsel BV" wordt ons een ontluisterend beeld voorgeschoteld van de Nederlandse voedselindustrie.

AGENDA

Hieronder onze agenda voor de komende maanden. Meer informatie en kaartjes vind je op onze website >

VROEGE VOLGELBOS, ALMERE
Zaterdag 10 December, 09.30 tot 11.30
IMG_20211119_150451 600+
NATUURPARK WOLFSLAAR, BREDA
Maandag 26 December, 13.30 tot 16.00
Bosbaden / Shinrin Yoku Breda - Forest Bathing Nederland
SINT JANSBERG, PLASMOLEN (NIJMEGEN)
Zaterdag 21 Januari, 10.00 tot 12.30
Bosbaden Shinrin Yoku Veluwe - Forest Bathing Nederland
WATERLEIDINGDUINEN, VOGELENZANG
Zaterdag 11 Februari, 10.00 tot 12.30
IMG_20191116_152454 240+
AMSTERDAMSE BOS, AMSTELVEEN
Zaterdag 25 Februari, 10.00 tot 12.30
We hopen je binnenkort (weer) op een van onze workshops te ontmoeten. Ga voor meer informatie en kaartjes naar de agenda op onze website >

LAAT HET ONS WETEN

Als lezer kun je bijdragen aan de kwaliteit van deze nieuwsbrief. Stuur je suggesties, ideeën of kanttekeningen naar: [email protected]

En heb je deze nieuwsbrief via een omweg ontvangen en ben je nog niet geabonneerd, schrijf je dan nu in. Wij zorgen er dan voor dat het volgende nummer ook op jouw virtuele deurmat valt!


Voor meer informatie over bosbaden, wie wij zijn, en wat we doen, ga naar onze website: forestbathingnederland.nl
© 2022 Forest Bathing Nederland / Martin Thomas voor tekst en fotografie, tenzij anders vermeld.

Email Marketing Powered by MailPoet