Februari 2023
bekijk in je browser >

REFLECTIES #10

Dag beste lezer,

terwijl ik dit intro schrijf denk ik aan die heerlijke zonnige dagen vorige week. Het leek alsof het voorjaar er al was. Maar de laatste nachten heb ik toch maar weer een extra deken op mijn bed gelegd. Tegelijkertijd zie ik de Eksters en Pimpels af en aan vliegen met materiaal om een nieuw nest te bouwen, of het oude een opknapbeurt te geven.
Nou zou het best nog eens kunnen gaan winteren, maar daar laten die vogels zich niet door van de wijs brengen. Onverbeterlijke optimisten zijn het. Dus sta er eens bij stil, of ga er eens voor zitten en let eens op de vogels in je buurt, en laat je inspireren. Het zou zomaar kunnen dat de liefde voor de natuur en je levenssappen weer sneller gaan stromen.

Themadag Kijken en Zien
Zoals eerder aangekondigd gaan we in het voorjaar een themadag organiseren met de titel 'Kijken en Zien'. In de rust en schoonheid van de natuur, en ondersteund door diverse aandachtsoefeningen, gaan we onderzoeken hoe onze manier van kijken ons zien en zijn beïnvloedt. En met behulp van fotografie, tekenen of een andere techniek gaan we proberen dat proces zichtbaar te maken.
We denken aan eind April of begin Mei. In de volgende Reflecties vertellen we daar meer over.

Gereduceerde prijzen
We kunnen ons voorstellen dat de kosten voor sommigen deelname aan onze workshops in de weg kunnen staan. Daarom denken we al een tijdje na over wat we daaraan kunnen doen. We hebben een aantal opties overwogen en hebben het volgende besloten:

- Ben je student of heb je een inkomen op bijstandsniveau, dan geven we je
€ 10,- korting op de reguliere prijs.
Wil je vaker deelnemen dan zijn er 2 opties:
- De 4-seizoenenkaart, die persoonsgebonden is en waarmee je gedurende 1 jaar 4x kunt deelnemen. Je bespaart per workshop €7,50.
- De strippenkaart, die ook persoonsgebonden is en waarmee je over een periode van 2 jaar 4x kunt deelnemen en per workshop steeds €5,- bespaart.
- En wil je deelnemen aan een workshop met een groep van minimaal 4 personen dan krijg je p.p. €5,- korting.

> Voor Themadagen gelden andere tarieven!

Hiermee hopen we deelname aan een of meerdere van onze workshops bosbaden voor meer mensen toegankelijk te maken.
Heb je voor een van deze kortingsmogelijkheden belangstelling, neem dan contact op met: [email protected]

Voor nu wensen we je veel lees-, kijk- en luisterplezier.
En ken je mensen die de inhoud van deze nieuwsbrief misschien ook kunnen waarderen, stuur hem door. Ze zullen je dankbaar zijn, en wij ook!

In verbondenheid, Martin

VERDER IN #10

- De wonderbaarlijke Blob
- Boven Water
- Stekelbaars gevangen
- U-turn
- Agenda
DE WONDERBAARLIJKE BLOB

Mensen houden ervan 'dingen' in een hokje te stoppen of er een labeltje aan te hangen. Dan denken we te weten wat het is en kunnen we weer verder.

En als dat niet lukt verliezen we al snel onze belangstelling of worden onrustig. In het beste geval wordt onze nieuwsgierigheid gewekt. We komen wat dichterbij en kijken eens goed. Ruik ik iets? Hé, het plakt. Zal ik wat proeven ...? Nee, toch maar niet. ... Of misschien een heel klein stukje?
Slijmzwam Physarum_CNRS_2880x1500
De Blob (in het Nederlands ook wel Slijmzwam of Heksenboter genoemd) is een wonderlijk wezen dat zich niet zomaar in een hokje laat stoppen. Het is geen plant, geen dier, geen schimmel en geen bacterie. Hij/Zij/Het past eigenlijk nergens in. Of, toch wel. Je kunt de Blob op vochtige, donkere plekjes in het bos tegenkomen op dood hout. En als je de tijd neemt kun je zien dat het beweegt, soms wel een paar centimeter per uur. De Blob is een eencellig wezen en het heeft geen brein of zenuwstelsel. (Ahh, dat geeft rust). En toch is het in staat om te leren en die kennis over te dragen op mede-Blobs, waar het zich ook moeiteloos mee kan verenigen. En het vindt steeds de kortste weg naar voedsel.

Aan de universiteit Bremen deden ze daarmee een heel interessant experiment. Op een kaart van Tokyo werden op de metrostations kleine stukjes voedsel gelegd. Toen de Blob op de kaart werd geplaatst, vond het de weg naar dat voedsel. Het patroon dat daarbij ontstond leek verbazingwekkend veel op het metroplan waar door ingenieurs en planologen jaren aan gewerkt was. Dat kan de vraag oproepen 'Wat is intelligentie?' En zijn daar hersenen voor nodig?

En je vermoedde het misschien al, de Blob heeft uiteindelijk toch een eigen hokje gekregen, in de dierentuin van Parijs.

video de wonderbaarlijke Blob >
(je kunt ondertiteling inschakelen via 'Automatisch vertalen')

NEDERLAND LOOPT GROTE RISICO'S


"Ernstige overstromingen, langdurige hittegolven, vernietigende natuurbranden. Het lijkt ver weg maar het komt steeds dichter bij en de tijd dringt.
Ook Nederland heeft en krijgt te maken met extreem weer door klimaatverandering."
Floor Boon en Maarten Dallinga onderzoeken of we als samenleving op tijd kunnen veranderen en wat daarvoor nodig is.
In 6 afleveringen wordt je in de podcast 'Boven Water' vanuit verschillende invalshoeken bijgepraat over welke klimaatscenario’s in de komende decennia realiteit kunnen worden.
Wie is aan zet? Overheden, grote bedrijven, burgers?

STEKELBAARS GEVANGEN

"Toen ik dit zag dacht ik meteen: dit is belangrijk. Dat wat ons beschermt is uiteindelijk dodelijk voor de natuur."

Aan het woord is bioloog Auke-Florian Hiemstra. Hij organiseert iedere week samen met vrijwilligers een tocht door de Leidse grachten om plastic afval op te ruimen.
Onderstaande foto maakte hij in 2020. "Al kort nadat in Brabant de eerste coronabesmettingen werden gemeld, vonden we de eerste mondkapjes in de grachten. Daarna kwamen de handschoenen, toen de zelftests en daarna de pleisters van de vaccinaties. Die rommel in de gracht is echt een spiegel van onze maatschappij."

(Uit een artikel van Sander Voormolen in de NRC van 17 december 2022)

Baars in plastick handschoen
U download
CLEARING

Do not try to save the whole world or do anything grandiose.
Instead, create a clearing in the dense forest of your life
and wait there patiently,
until the song that is your life
falls into your own cupped hands
and you recognize and greet it.
Only then will you know how to give yourself
to this world
so worth of rescue.

Martha Postlewaite

AGENDA

Hieronder onze agenda voor de komende 2 maanden. Meer informatie en kaartjes vind je op onze website >

AMSTERDAMSE BOS, AMSTELVEEN
Zaterdag 25 Februari, 10.00 tot 12.30
SINT JANSBERG, PLASMOLEN (NIJMEGEN)
Zaterdag 11 Maart, 10.00 tot 12.30
IMG_20211119_150451 600+
WATERLEIDINGDUINEN, VOGELENZANG
Zaterdag 18 Maart, 10.00 tot 12.30
Workshop Bosbaden / Shinrin Yoku - Amsterdamse Waterleidingduinen, Vogelenzang - Forest Bathing Nederland
WOLFSLAAR, BREDA
Zondag 2 April, 13.30 tot 16.00
Bosbaden / Shinrin Yoku Breda - Forest Bathing Nederland
VROEGE VOGELBOS, ALMERE
Zaterdag 15 April, 10.00 tot 12.30
Bosbaden in Almere - Forest Bathing Nederland
We hopen je binnenkort (weer) op een van onze workshops te ontmoeten. Ga voor meer informatie en kaartjes naar de agenda op onze website >

LAAT HET ONS WETEN

Als lezer kun je bijdragen aan de kwaliteit van deze nieuwsbrief. Stuur ons je suggesties, ideeën of kanttekeningen. Alle feedback is welkom.
Stuur je bericht naar: [email protected]

En heb je deze nieuwsbrief via een omweg ontvangen en ben je nog niet geabonneerd, schrijf je dan nu in. Wij zorgen er dan voor dat het volgende nummer ook op jouw virtuele deurmat valt!


Voor meer informatie over bosbaden, wie wij zijn, wat we doen, de agenda en de mogelijkheid een kaartje te kopen voor deelname aan komende activiteiten, ga naar onze website: forestbathingnederland.nl
© 2023 Forest Bathing Nederland / Martin Thomas - tekst en fotografie, tenzij anders vermeld.

Email Marketing Powered by MailPoet