Mei 2021
bekijk in je browser >

REFLECTIES #3

Welkom beste lezer,

decennia lang zijn de grenzen van wat we (tegen beter weten in) 'normaal’ zijn gaan vinden steeds verder opgerekt. En zoals met een touw dat steeds strakker en strakker wordt gespannen ..., uiteindelijk knapt het. En dan blijkt de wereld er slechter aan toe te zijn dan we dachten.
En de vraag die zich dan aandient: Gaan we proberen de eindjes weer aan elkaar te knopen? Terug naar het oude 'normaal' van meer, en steeds nog meer? Of: Zijn we bereid het oude tot op de draad te ontrafelen en van de niet bespoten en gemanipuleerde basisingrediënten echt iets gezonds en nieuws te maken? En wat zou mijn, jouw, onze rol daarin kunnen zijn?

Het virus heeft ons, zeker in de beginperiode, laten zien dat als mensen zich inzetten voor een gezamenlijk doel, grote veranderingen in korte tijd gerealiseerd kunnen worden. Waarom zouden we dat niet ook doen voor de natuur, het klimaat en de Aarde?

Mocht je nog niet overtuigd zijn van de noodzaak, of heb je behoefte aan wat extra inspiratie? In zijn TED-talk zet David Wallace-Wells de situatie in iets meer dan 10 min. overtuigend en glashelder neer.

En vergeet niet te genieten van de geuren en kleuren van de ontluikende lente.

In verbondenheid, Martin

VERDER IN #3

- Bosbaden in de Waterleidingduinen
- Boskerken van Ethiopië
- De uitgeputte bodem en het grote geld
- LenteGroen
- Bomen - deel 2
- Agenda

BOSBADEN IN DE WATERLEIDINGDUINEN

Afgelopen zaterdag waren we met een klein groepje bosbaden in de Waterleidingduinen. Voor ieder van ons was het een bijzonder mooie ervaring.

Juist dat we met een klein groepje waren gaf een grote intimiteit. Hierbij enkele woorden van de deelnemers:

"Het was als een korte retraitte waarin je je onder dompelt in stilte en de pracht en kracht van de natuur." (Annelies)
"Door de fijne in tune begeleiding kon m’n systeem zich snel openen en zakken in aardsheid. Ik werd ontroerd door de zachtheid en omarming van de natuur." (Alfred)
"Ik voelde me helemaal verbonden met de natuur en het grotere geheel. Het bos hielp me om me te verzoenen met het verdriet dat ik bij me draag en liet me zien dat het er gewoon mag zijn." (René)

IMG_20200919_174026 - uit 1200

DE BOSKERKEN VAN ETHIOPIË

Bijna al het oorspronkelijke bos van Ethiopië is verdwenen. Maar rondom de kerken zijn er vaak nog steeds kleine groene oases van oude bomen bewaard gebleven. Het zijn als het ware levende arken van biodiversiteit temidden van de bruine, verdorde weiden.

Een bijzondere film (10 min.) waarin Jeremy Seifert ons laat zien hoe ons lot en dat van de bomen met elkaar verbonden zijn.

Bekijk de film >
Church Forest Ethiopia 2-1200x674

DE UITGEPUTTE BODEM EN HET GROTE GELD

De intensieve landbouw zorgt voor een alarmerende afname van de biodiversiteit. De bodem raakt uitgeput door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Onder maatschappelijke druk hebben allerlei partijen zich aangesloten bij het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Om het tij te keren. Maar verschillende partners van dat Deltaplan gaan ondertussen gewoon door met business-as-usual. Ze zijn druk met het vergroten van hun afzetmarkt en lobbyen in Brussel tegen Europese verduurzamingsplannen. Zembla laat zien hoe dat gaat in polderend Nederland.

Zembla >
Glyfosaat uit z-w

LENTEGROEN

Ja natuurlijk, er zijn crocussen, narcissen en tulpen, met hun wit, paars, geel en rood. Prachtig! Maar bijna altijd komt eerst het groen, het frisse lentegroen dat mijn gemoed optilt. Teer en onverzettelijk tegelijk. Aankondiging van nieuw leven, een nieuw begin, waarin weer van alles mogelijk is.

De laatste weken heb ik het iedere dag zien groeien. Eerst de minuscule kleine puntjes die uit de aarde omhoog komen. Dan in de onderbegroeiing, waar het begint met een nauwelijks waarneembare zweem die ongemerkt kleine knopjes vormt. Waaruit weer iets later de eerste tere blaadjes tevoorschijn komen. En dan kruipt het verder naar boven, waar het zich nestelt in de bomen.

Van waar ik dit schrijf zie ik een Acacia en twee Berken. Terwijl de Acacia aarzelend uit haar knopjes kruipt, laten de Berken hun sappige blaadjes al losjes wapperen in de koele wind. Ik schat nog een week, of misschien twee, en dan kan ik me hier volop laven aan een zee van groen voor mijn raam. De gedachte alleen al laat me dieper ademen, ontspannen ..., en maakt dankbaar.

BOMEN - DEEL 2

Woodcut
Bryan Nash Gill uit zijn boek 'Woodcut'
U download
Bomen zijn heiligdommen.
In hun jaarringen en vergroeiingen staan alle strijd, alle leed, alle ziekte, alle geluk en groei trouw genoteerd; magere jaren en jaren van overvloed, doorstane aanvallen, getrotseerde stormen.
Bomen hebben gedachten van lange adem, vol rust.
Wanneer we leren naar ze te luisteren dan verandert het korstondige en snelle, de kinderlijke gehaastheid van onze gedachten, in een ongeëvenaarde blijmoedigheid.
Wie geleerd heeft naar bomen te luisteren wil niets anders zijn dan wat hij[zij] is.
Dat is thuis zijn. Dat is geluk."

Hermann Hesse (schrijver, dichter, schilder)

AGENDA

Totdat verdere versoepelingen mogelijk worden, gaan we met kleine groepjes van 4 deelnemers op pad. Hieronder de Bosbaden die we op dit moment gepland hebben.

GAASPERPARK, AMSTERDAM
Zaterdag 15 Mei, 2021 van 09.00 tot 11.30
Bosbaden Gaasperpark - Forest Bathing Nederland
HATERTSE VENNEN, NIJMEGEN
Zaterdag 22 Mei, 2021 van 09.00 tot 11.30
IMG_20200523_144547 - 240
WATERLEIDINGDUINEN, VOGELENZANG
Zaterdag 29 Mei, 2021 van 09.30 tot 12.30
IMG_20200919_174026 - 600+
KENNEMERDUINEN + STRAND, BLOEMENDAAL
Vrijdag 4 Juni, 2021 van 19.00 tot 22.00
Bosbaden Kennemerduinen Strand - Forest Bathing Nederland
AMSTERDAMSE BOS
Zondag 6 Juni, 2021 van 09.00 tot 11.30
Bosbaden / Shinrin Yoku - Amsterdamse Bos
Ga voor meer informatie en kaartjes naar de agenda op onze website.

LAAT HET ONS WETEN

Als lezer kun je bijdragen aan de kwaliteit van deze nieuwsbrief. Stuur ons je suggesties, ideeën of kanttekeningen. Alle feedback is welkom.
Stuur je bericht naar: [email protected]

En ben je nog niet geabonneerd op deze nieuwsbrief, schrijf je dan nu in en wij zorgen ervoor dat het volgende nummer ook op jouw virtuele deurmat valt!


Voor meer informatie over bosbaden, wie wij zijn, wat we doen, en de agenda van meer komende activiteiten, ga naar onze website: forestbathingnederland.nl
© 2021 Forest Bathing Nederland /
Martin Thomas - tekst en fotografie, tenzij anders vermeld.