Augustus 2022
bekijk in je browser >

REFLECTIES #7

Welkom beste lezer,

in het evaluatieformulier dat veel deelnemers invullen na afloop van onze workshops, stellen we o.a. de volgende vragen: Hoe waarschijnlijk is het dat je nog eens gaat deelnemen? En wat zou dat voor jou aantrekkelijker maken? Wat deelnemers dan vaak antwoorden is: 'een hele dag bosbaden' en 'bosbaden met speciale thema's'.

De eerste thema-workshop waarin we tegemoet willen komen aan deze wensen hebben we op de agenda gezet, met als centraal thema STILTE.

Lopend, staand, zittend, liggend, samen of alleen, we zullen een groot deel van de tijd in stilte doorbrengen met verschillende meditatieve aandachtsoefeningen. Daar nemen we de tijd voor. En we laten natuurlijk ook ruimte om inzichten en ervaringen met elkaar te delen.

Dat wij de natuur hierbij een onvervangbare rol toebedelen zal degenen die ons wat langer kennen niet verbazen. En dat we daarbij als locatie kiezen voor de Amsterdamse Waterleidingduinen misschien ook niet.

We willen deze speciale dag organiseren op 24 september van 10.00 tot 15.30.
Gezien de aard en duur van deze workshop vinden we het in het belang van alle deelnemers dat ze enige ervaring hebben met het 'zijn in stilte'.

We hopen dat we met het organiseren van deze dag tegemoet komen aan het verlangen van velen om zich dieper te kunnen verbinden met de natuur, de ander en zichzelf. Meer details en kaartjes vind je op onze website.

In verbondenheid, Martin

VERDER IN #7

- Opening
- Luisteren en Stilte - Reprise
- U-turn
- Bomen deel 6
- Kennemerduinen + Strand
- Klimaatsongs
- Agenda

LUISTEREN EN STILTE


Omdat het past binnen het thema van deze nieuwsbrief, en dan met name voor het aanzienlijke aantal nieuwe lezers, een verkorte versie van een item uit de vorige Reflecties.

Ik ben op weg naar mijn favoriete plek in de duinen. Bij het toegangshek besluit ik deze keer vooral te gaan luisteren. Ik wandel door en laat de stemmen en de drukte van de straat achter me. Het wordt stiller om me heen, ik ontspan en begin een weldadige rust te ervaren. Dit is stilte die vooral bepaald wordt door de afwezigheid van geluid.

In mijn hoofd is er nog wat geroezemoes van gedachten die gehoord willen worden en de ruis van na-ijlende mentale activiteit. Een windvlaag blaast de mistflarden uit mijn hoofd. En dan ... hoor ik een andere stilte, de stilte van de bomen, het landschap, de natuur.

Die dringt langzaam door in mijn wezen en ontmoet de stilte van binnen. Na zo een tijdje gelopen te hebben kom ik bij een groep dennen, een mooie plek om te stoppen. Ik ga zitten en luister naar het ruisen van de wind in de boomtoppen. En daar ontmoet mijn luisteren de stilte die overal en altijd in de achtergrond aanwezig is.
U download
Actie ten behoeve van het leven transformeert. Omdat de relatie tussen het zelf en de wereld wederkerig is. Het is geen kwestie van eerst gered of verlicht worden en dan handelen. Terwijl we werken om de Aarde te genezen, geneest de Aarde ons.

Robin Wall Kimmerer
(auteur en professor milieuwetenschappen en bosbouw aan de State University of New York)

BOMEN - DEEL 6

IMG_20220514_163224 1200 UIT+
Deze prachtige boom ontmoette ik op een van mijn wandelingen in het Amsterdamse Bos.

KENNEMERDUINEN EN STRAND


Zaterdag 13 augustus; een workshop bosbaden met zes deelnemers.
We beginnen met een wandeling door het heerlijke duinlandschap, met onderweg enkele oefeningen om te vertragen en de zinnen te verzetten. Met als hoogtepunt de aankomst op het strand, een duik in zee en een bijna onwerkelijke zonsondergang.

Dit is wat Lilian, een van de deelnemers erover schreef:
Mijn vriend en ik zijn gisterenavond (in het kader van nieuwe belevenissen opdoen) met een klein groepje mensen in stilte en op blote voeten gaan ‘bosbaden’. Met Martin als gids en met als doel meer stil te staan in het hier en nu en een te zijn met de natuur. Voor mij als groot natuur- en wandelliefhebber een fantastische ervaring. Om iets na negen liepen we de zonsondergang tegemoet en sprongen we zo zonder wat te zeggen allemaal het water in. Magisch, de kleuren op het water alleen al! 😍 Dit wil ik vaker doen!

KLIMAATSONGS


Frans de Laat, vrijwilliger bij de Brabantse Milieufederatie heeft een top 50 gemaakt van ‘klimaatsongs’, zoals hij dat noemt.

Bij het samenstellen van de lijst viel het de Laat op dat er met name de afgelopen vijf jaar een explosie is van klimaatmuziek. Maar ook in de voorgaande decennia was het een regelmatig terugkerend thema. Getuigen namen op de lijst van artiesten als the Beach Boys, Neil Young en Joni Mitchell.

Begin 2020 scoorde Froukje Veenstra haar eerste hit met het klimaatnummer ‘Groter dan ik’. ‘Happy new year, de wereld staat in de fik, en ik zou het willen blussen, maar het vuur is groter dan ik’, zingt ze.

In de komende Reflecties willen we zo af en toe zo'n klimaatsong laten horen. En we beginnen met Froukje en 'Groter dan ik'.

AGENDA

Hieronder onze agenda voor de komende 2 maanden. Meer informatie en kaartjes vind je op onze website >

WATERLEIDINGDUINEN, VOGELENZANG
Zondag 28 Augustus, 10.00 tot 13.00
Bosbaden / Shinrin Yoku - Amsterdamse Waterleidingduinen - Forest Bathing Nederland
KENNEMERDUINEN + STRAND, OVERVEEN
Zaterdag 3 September, 17.45 tot 20.30
Bosbaden Kennemerduinen + Strand - Forest Bathing Nederland
NATUURPARK WOLFSLAAR, BREDA
Zondag 4 September, 13.30 tot 16.00
Bosbaden / Shinrin Yoku Breda - Forest Bathing Nederland
SINT JANSBERG, PLASMOLEN (NIJMEGEN)
Zondag 18 September, 13.00 tot 15.30
Bosbaden / Shinrin Yoku - Sint Jansberg, Plasmolen - Forest Bathing Nederland
THEMADAG - STILTE, WATERLEIDINGDUINEN
Zaterdag 24 September, 10.00 - 15.30
AMSTERDAMSE BOS, AMSTELVEEN
Zaterdag 8 Oktober, 10.00 tot 12.30
Bosbaden Amsterdamse Bos - Forest Bathing Nederland
We hopen je binnenkort (weer) op een van onze workshops te ontmoeten. Ga voor meer informatie en kaartjes naar de agenda op onze website >

LAAT HET ONS WETEN

Als lezer kun je bijdragen aan de kwaliteit van deze nieuwsbrief. Stuur ons je suggesties, ideeën of kanttekeningen. Alle feedback is welkom.
Stuur je bericht naar: [email protected]

En heb je deze nieuwsbrief via een omweg ontvangen en ben je nog niet geabonneerd, schrijf je dan nu in. Wij zorgen er dan voor dat het volgende nummer ook op jouw virtuele deurmat valt!


Voor meer informatie over bosbaden, wie wij zijn, wat we doen, de agenda en de mogelijkheid een kaartje te kopen voor deelname aan komende activiteiten, ga naar onze website: forestbathingnederland.nl
© 2022 Forest Bathing Nederland / Martin Thomas voor tekst en fotografie, tenzij anders vermeld.