Oktober 2021
bekijk in je browser >

REFLECTIES #5

Opnieuw hartelijk welkom beste lezer,

'Gegarandeerd Onregelmatig' is de naam van een uitgever van wandelgidsen. Die naam schoot me te binnen toen ik begon met het schrijven en samenstellen van deze nieuwsbrief. Gegarandeerd, ja dat was ik voorlopig nog wel van plan, en onregelmatig dat moet kunnen. En gevarieerd, en breed georiënteerd. Dus, hier is dan, na ruim twee maanden, de 5de editie van Reflecties.

Een aantal abonnees heeft me laten weten dat het i.v.m. volle agenda's vaak niet lukt om deel te nemen aan een bosbad. Als wij onze agenda wat verder vooruit zouden plannen, zou dat waarschijnlijk wel lukken. Daar geven wij met liefde en plezier gehoor aan. Dus hebben we besloten onze activiteiten voortaan niet 1 maar 2 maanden vooruit te plannen. Hopelijk kan dan iedereen die mee wil een dag en locatie vinden die in de eigen agenda past.

Verder hebben we het plan opgevat om ons aanbod uit te breiden met twee langere bosbad-wandelingen met een speciaal thema. We denken daarbij aan de thema's 'Stilte' en 'Onze Aarde'. Binnenkort sturen we je een bericht met meer details en de vraag of je daarvoor belangstelling hebt. Wordt vervolgd.

We wensen je veel plezier met deze Reflecties en geniet van de herfst. En we hopen je binnenkort (weer) te ontmoeten in onze geliefde natuur.

En mocht je mensen kennen die misschien ook wel eens willen bosbaden, stuur deze nieuwbrief door. Ze zullen je dankbaar zijn, en wij ook!

In verbondenheid, Martin

VERDER IN #5

- FBN in Parool Magazine
- Industrieterrein Nederland
- Bomen - deel 4
- At Eternity's Gate
- U-turn
- Agenda

FOREST BATHING NEDERLAND IN HET ZATERDAG MAGAZINE VAN PAROOL

Bij ons laatste bosbad in het Gaasperpark hadden we gezelschap van journalist Kirsten Dorrestijn en fotograaf Inge Dingema Mol. In het zaterdag magazine van het Parool van 4 september is daarover een uitvoerige artikel verschenen, met de titel 'Vertragen in de stad'.

We zijn heel blij met het artikel en deze publiciteit die bosbaden bij een breder publiek onder de aandacht brengt. (Naast ons bosbaden beschrijft het artikel ook een stiltewandeling in het Vondelpark.)

Hierbij enkele foto's en tekstfragmenten.

210821_Bosbaden_12 uit

'Ben ik aan het bosbaden? Hoe verbind je je met de natuur?

Met alle aandacht die ik heb, kijk ik om me heen. De witte, elegante bloemetjes langs het pad vallen me op. Ik besluit er even bij te hurken. Ze zijn prachtig, frêle. Normaal zou ik er waarschijnlijk zijn langsgelopen zonder ze op te merken.'

'Ik loop een paar stappen. Geur – o ja, al mijn zintuigen gebruiken. Ik ruik de humusrijke grond; de geur doet me denken aan het tropisch regenwoud van Suriname waar ik ooit was. Heerlijk!'

'Iets verderop, op een veldje roodbloeiende duizendknoop, gonst het van de bijen en zweefvliegen. Elk beestje is druk en samen maken ze een gonzend zoemgeluid.'

En hier de link naar het hele artikel >

210821_Bosbaden_27 uit

INDUSTRIETERREIN NEDERLAND HEEFT EEN MINISTERIE VAN ECOLOGISCHE ZAKEN NODIG


Dat is de kop van een artikel in Trouw van 11 september 2021 geschreven door Klaas van Egmond (voormalig directeur Milieu- en Natuurplanbureau) en Herman Wijffels (kabinetsformateur 2007), niet de minsten. En de inhoud laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Ik citeer:

De planeet Aarde is een ecologisch slagveld geworden. Afgezien van de bevolkingsgroei is dat vooral het gevolg van korte-termijn-winstbejag, obsessief materialisme, consumptiedrang, en de daaraan verbonden jacht op grondstoffen.

Collectieve kwaliteiten zoals een stabiel klimaat, goed milieu en vitale natuur, gaan verloren. Voor de bescherming daarvan is de overheid verantwoordelijk. Dat is vastgelegd in de Grondwet, de Verklaring voor de Rechten van de Mens, en vele andere verdragen. We zouden dus mogen verwachten dat de bescherming van natuur en milieu, en het tegengaan van klimaatverandering op overheidsniveau goed georganiseerd is. Maar dat is niet zo!

Nederland is een bedrijventerrein, waar ten koste van alles economische groei moet worden gerealiseerd, die vooral ten goede komt aan de korte-termijn-belangen van projectontwikkelaars, speculanten, en hun aandeelhouders, waarvan de meesten niet in Nederland wonen.

Lees het hele artikel >

BOMEN - DEEL 4

'Boomwortels' is een prachtig voorbeeld van Vincent van Gogh's late werk en waarschijnlijk het laatste schilderij dat hij maakte. Het is te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Boomwortels V.v. Gogh
Vincent van Gogh (1890)

AT ETERNITY'S GATE

At Eternity's Gate is een film over de laatste maanden van het leven van Vincent van Gogh.

De keren dat ik in het van Gogh Museum stil stond voor een van zijn schilderijen, werd ik steeds geraakt door de kracht en intensiteit van zijn schilderijen. Vooral zijn late werk getuigt van zijn uitzonderlijke sensitiviteit en grote liefde voor landschap en natuur.

De film van Julian Schnabel voegt daar voor mij een emotionele diepte aan toe die ik nog niet eerder zo heb gevoeld kijkend naar van Gogh's schilderijen. Willem Dafoe in de hoofdrol, en de muziek van Tatiana Lisovskaya dragen daar op een belangrijke manier aan bij.

En zoals je intussen wel begrepen hebt, kan ik de film van harte aanbevelen. Hij is voor een bescheiden prijs te zien op Netflix en Pathé Thuis.
U download
“Crisis offers an opportunity to question those things that we have taken for granted as progress,
or solutions to problems.
To ask ourselves new questions like: What does a beautiful life really look like? What do we really want?"

Charles Eissenstein (publiek spreker en schrijver)

AGENDA

Hieronder onze agenda, niet voor 1 maar voor de komende 2 maanden. Ga voor meer informatie en kaartjes naar de agenda op onze website >

GAASPERPARK, AMSTERDAM
Zaterdag 16 Oktober, 09.30 tot 12.00
Zaterdag 27 November, 09.30 tot 12.00
IMG_20201210_151755 - 240
WATERLEIDINGDUINEN, VOGELENZANG
Zondag 17 Oktober, 10.00 tot 13.00
Zondag 28 November, 10.00 tot 13.00
IMG_20200919_174026 - 600+
NATUURPARK WOLFSLAAR, BREDA
Zondag 24 Oktober, 14.30 tot 17.00
Zondag 14 November, 14.00 tot 16.30
Bosbaden / Shinrin Yoku Breda - Forest Bathing Nederland
BERG EN DAL, NIJMEGEN
Zaterdag 30 Oktober, 09.30 tot 12.00
Bosbaden / Shinrin Yoku - Sint Jansberg, Plasmolen - Forest Bathing Nederland
AMSTERDAMSE BOS, AMSTERDAM
Zaterdag 6 November, 09.30 tot 12.00
Bosbaden Amsterdamse Bos - Forest Bathing Nederland
KENNEMERDUINEN + STRAND, BLOEMENDAAL
Zondag 7 November, 14.00 tot 17.00
Bosbaden Kennemerduinen Strand - Forest Bathing Nederland
SINT JANSBERG, PLASMOLEN (NIJMEGEN)
Zaterdag 13 November, 09.30 tot 12.00
IMG_20201019_134438 - 600
We hopen je binnenkort (weer) op een van workshops te ontmoeten. Ga voor meer informatie en kaartjes naar de agenda op onze website >

LAAT HET ONS WETEN

Als lezer kun je bijdragen aan de kwaliteit van deze nieuwsbrief. Stuur ons je suggesties, ideeën of kanttekeningen. Alle feedback is welkom.
Stuur je bericht naar: [email protected]

En heb je deze nieuwsbrief via een omweg ontvangen en ben je nog niet geabonneerd, schrijf je dan nu in. Wij zorgen er dan voor dat het volgende nummer ook op jouw virtuele deurmat valt!


Voor meer informatie over bosbaden, wie wij zijn, wat we doen, de agenda en de mogelijkheid een kaartje te kopen voor deelname aan komende activiteiten, ga naar onze website: forestbathingnederland.nl
© 2021 Forest Bathing Nederland /
Martin Thomas - tekst en fotografie, tenzij anders vermeld.